Friday, 23 November 2012

Jangan Tanya Kenapa.....

Bismilillahirrahmanirrahim Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang AssalamualaikumWarahmatullahiWabarakatu..Syukur Alhamdulillah dengan izin Allah s.w.t kita masih lagi bernafas di muka bumi Allah ini...bukan untuk menyambung dosa2 semalam.tapi utk menyambung amal ibadat kita dan muhasabah diri kita tentang tujuan kita hidup di bumi ini...Alhamdulillah...Dah lama rasanya saya nk karang blog tentang diri sy sendiri tapi tak buat2...heheheh...busy dgn keja,busy nak lupakan seseorang yg pernah berada dihati...huhuhu...skg hilang entah kemana sy pun tak thu...smga Si Dia dlm peliharaan Allah (fi hifzillah) Insya'Allah...Alhamdulillah,sedikit sebanyak sy dpt lupakan Si Dia...Ameen...
Ehhh...mcm dh merapu je nie...maaf ye..Apa yg ingin saya kongsikan disini bukan utk membangga2kan diri...tidak sama sekali...Niat cuma ingin luahkan apa yg sudah lama terpendam dihati ini... :)

Siapa nak baca,teruskan jela...tak berminat nk baca terpulang pada diri sendiri ye...hmmm...dlm otak nie terfikir-fikir nak buat tajuk apa...tiba2 dtg ilham baru yang bertajuk "JANGAN TANYA KENAPA"..
alhamdulillah...siap juga...baca la tentang perubahanku sikit demi sedikit...Insya'Allah... :)


Dulu, aku hanya wanita biasa yang sering melakukan dosa, sibuk dengan hal duniawi. Jarang sekali aku memikirkan hal akhirat. Sampai satu ketika, hidayah itu datang. Alhamdulillah kerana Allah memilih diriku untuk ke arahNya.
Di penjuru usia, aku menangisi akan semua dosa yang telah ku lakukan. Aku cuba bangkit untuk melakukan perubahan. Aku mula lakukan perubahan sedikit demi sedikit. Sudah pasti apabila seseorang itu melakukan penghijrahan, dugaan akan datang. Aku akur. Orang sekeliling akan sedikit merasa pelik dengan perubahan yang ada.
 "Kenapa engkau berubah.."
"kenapa alim sangat sekarang..."
"Kenapa itu dan kenapa begini? "
Pelbagai persoalan dan respons yang akan telah ku terima. Pada kawan-kawan yang memahami, mereka hanya tersenyum dan mendoakan dalam hati. Tapi pada mereka yang seakan kurang puas hati, mereka mula mempersoalkan.
Pada mulanya aku selalu terfikir,  bagaimana untuk aku hadapi mereka? Sememangnya keadaan itu mulanya sedikit melemahkan aku. Aku sering menangis. Pada Allah aku luahkan. Aku mohon hati aku dikuatkan dan mohon aku istiqamah dalam melakukan perubahan. Alhamdulillah, tidak lama kemudian mereka semua senyap seolah-olah dapat menerima perubahan diri aku.
Sahabat-sahabatku, inginku suarakan rasa hati ini. ''Jangan ditanya kenapa aku berubah, tetapi tanyakanlah pada diri mengapa kita perlu berubah".  Manusia akan berubah bila--bila masa saja dan mereka berubah kerana untuk mendapat redha Allah. Apabila seseorang itu ingin berubah, berilah semangat kepada mereka.
Walaupun mungkin kita bukanlah muslimah yang sempurna, tapi sekurang-kurangnya setiap pertanyaan dan reaksi kita jangan sampai melemahkan orang yang ingin berubah.  Perubahan itu perlu dilakukan, bukan kerana suka-suka, tapi kerana Allah. Kalau dulu kita mungkin kurang baik, kita boleh berubah untuk jadi yang lebih baik.
Adalah lebih baik kita mendoakan sahabat yang ingin berhijrah dari kita mempersoalkan perubahan itu. Dan jika kita mempersoalkan perubahan seseorang itu ibarat kita mempersoalkan kepada Allah. Satu hari nanti, kalian yang lain pun akan berubah dengan izin Allah.


Berusaha lah untuk mencari hidayah Allah dan sentiasa bersangka baik kepada orang lain. InsyaAllah, nikmat berhijrah pasti dirasai. Yang bertudung pendek akan rasa selamat bila bertudung lebih sempurna tanpa memperlihatkan bayangan leher dan rambut. Yang meninggalkan solat akan rasa tenang bila melakukan solat, dan yang mengabaikan al-quran dan sunnah akan terasa dekat dengan Allah dan rasul bila membaca dan memahami.
InsyaAllah, kepada rakan-rakan di luar sana yang sentiasa menyokong terima kasih diucapkan, hanya Allah saja yang dapat balas jasa kalian. Berubahlah selagi ada masa dan berubahlah dengan hati yang ikhlas kerana Allah...Insya'Allah...klu niat kita baik,Allah akan permudahkan.. :)

No comments:

Post a Comment